Вести

У Зајечару одржана јавна расправа о гасоводу

У Зајечару одржана јавна расправа о гасоводу "Јужни ток"

Представници Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије су 11. децембра, у Скупштини Града Зајечара, спровели јавну презентацију и расправу о Студији процене утицаја на животну средину магистралног гасовода "Јужни ток" на територији Републике Србије. О пројекту су говорили Павел Персидски, технички директор "Јужног тока" из Русије, и Душан Медић, представник "Србијагаса". Поред Зајечара, јавна расправа је одржана и у Новом Саду и Београду, а са задатком да ангажовањем свих заинтересованих страна обезбеди транспарентност процеса процене утицаја гасовода и самог пројекта на животну средину.

Резултати процене утицаја на животну средину сведоче да гасовод неће нанети никакву штету животној средини, а да ће евентуални негативни утицај бити краткотрајан и незнатан и само у периоду изградње. Расправе су изазвале велико интересовање, а завршна варијанта пројекта биће сачињена на основу предлога партнера, представника државних органа и јавности. Изабране алтернативе, прихваћена техничка решења и израђене мере за заштиту животне средине одговарају најбољој међународној пракси и обезбеђују еколошку безбедност пројекта.

У поступку израде Студије Одељење за урбанизам, грађевинске и комунално стамбене послове Градске управе Зајечар је скренуло пажњу на обавезе прописивања мера заштите кроз зону санитарне заштите Акумулације за водоснабдевање "Грлиште". Како из техничких разлога траса не може бити измештена да би у потпуности заобишла ово подручје, предвиђена је израда ојачања цеви гасовода на тој деоници. Тиме, према образложењу обрађивача Студије, неће бити ометена евентуална реализација изградње друге фазе Акумулације за водоснабдевање "Грлиште".

На територију Града Зајечара, и у Србију уопште, "Јужни ток" улази код Вршке Чуке, а магистрални гасовод прелази преко катастарских општина Прлита, Грљан, Вратарница, Грлиште, Горња Бела Река, Лесковац и Леновац. Траса се са Вршке Чуке спушта у долину Белог Тимока, који испод реке прелази низводно од Вратарнице, а потом води побрђем Тупижнице и Ртња до Бољевца. Од самог града Зајечара траса је најмање удаљена осам километара, а најближе прилази селу Грљан, на 2,5 километра. Дужина трасе кроз Србију је 422 километра и води преко територија 24 општине, од Зајечара до Бачког Брега на граници са Мађарском.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.