Вести

Зоранов брк припао глумцу Милошу Самолову за улогу поп Спире

Зоранов брк припао глумцу Милошу Самолову за улогу поп Спире

"Поп Ћира и поп Спира" назив је представе, коју је публика на фестивалу "Дани Зорана Радмиловића", одгледала шесте вечери. Представу је, по драматизацији најпознатијег Сремчевог дела, извело Мало позориште "Душко Радовић" из Београда.

Публика је уживала у овом позоришном комаду, прекидајући глумце аплаузом. "Зоранов брк" отишао је у руке Милоша Самолова за тумачење улоге поп Спире.

Прешавши у другу половину позоришног фестивала, сада се већ може рећи да су "Дани Зорана Радмиловића" судећи према квалитету представа, али и реакцији публике оправдали реноме и оцене.

Прича је позната. Две куће у којима су главе породица попови живе у добросуседским односима, све док се у њихов мирни живот не ушета локални учитељ, виђен као младожења из снова. Кажу, да је Стеван Сремац написао ово дело на основу анегдоте о тучи два попа.

У овој урнебесној комедији, коју публика воли, видело се то и синоћ, не чуди што је сала Позоришта Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” била испуњена до последњег места, па се и стајало, глумци су одиграли бриљатну игру у режији Јовице Павића, који је поставио овај комад у духу поетског реализма.

Али поред бриљатне глуме, на висини задатка су били и костими, музика, сценографија обојена извесном наивом па се чинило као да прича силази са слика Саве Стојкова. Све је у овој поставци штимало па је публика изашла, може се рећи, одушевљена оним што је видела и чула.

У овој представи, жири је поново био стављен на слатке муке коме доделити "Зоранов брк". Избор је пао на Милоша Самолова, за бриљантно тумачење Попа Спире. На питање новинара како је реаговао кад га је редитељ позвао да игра Поп Спиру, Самолов каже да је имао одређени страх, кад је чуо шта ће радити:

Имао сам бојазан колико то кореспондира данас са људима, колико су у стању да испрате причу, која је једна врло симпатична. Сем неке носталгије за тим старим временима ја нисам успевао да нађем кључ за овај комад. Али су редитељске одреднице биле да се иде на ту наиву, на један текст самало скраћења и драматуршких измена и мислим да је успео да погоди тај миље. Мислим да је то доста јак редитељски концепт у који смо се ми трудили да се уклопимо. Заиста су дивне ракције на ову представу. Ми уживамо док је играмо”, рекао је глумац Милош Самолов.

На питање како доживљава награду "Зоранов брк", коју је добио Милош Самолов каже: „Ја сам имао прилику да две ноћи за редом (Милош Самолов је играо дан раније у комаду Кокошка, прим. ур.), непосредно пре представе чујем Зоранов глас, који се пушта пре сваке представе, његов монолог из Ибија „народе мој“. Знате, кад сте у костиму тамо иза завесе и кад чујете неког ко је био толико маестралан, заиста имате осећај помало немоћи. Имао сам трему, пошто сам у обе представе у првој сцени кад се отвори завеса и непријатно ми је да било шта кажем о Зорану Радмиловићу“, додао је Самолов.

Након ове представе, на репертоару "Дана Зорана Радмиловића" наћи ће се комад "Преваранти у сукњи" Kњажевско српског театра из Крагујевца. Представа почиње у 20 сати.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.