Вести

АЛЕКСАНДАР МИЛИВОЈЕВИЋ: Зајечар културна престоница региона у време Зоранових дана Фото: tvbest.rs

АЛЕКСАНДАР МИЛИВОЈЕВИЋ: Зајечар културна престоница региона у време Зоранових дана

Када кажете Зајечар, као прве асоцијације намећу се Тимочка буна, Никола Пашић, Зајечарско пиво, Фелиx Ромулиана, Гитаријада, Дани Зорана Радмиловића, чињеница да је Зајечар административни и културни центар Тимочке Крајине, преноси лист "Данас".

Феликс Ромулиана (Гамизград), резиденција римског цара Гаја Валерија Максимилијана Галерија (Гаиус Валериус Маxимианус Галериус, 239-311), од 2007. Налази се на Унесковој листи Светске културне баштине, чувено Зајечарско пиво има традицију од 120 година, Гитаријада безмало пола века трајања, а Дани Зорана Радмиловића постали су фестивал глумачких остварења.

Довољно разлога, без обзира на сферу интересовања да посетите Зајечар. Ако се сврставате у поклонике Талијине уметности, онда је за вас Зајечар културна престоница региона у време трајања Зоранових дана, што домаћине, Зајечарце, на неки начин обавезује да се озбиљно потруде да све буде под конац.

На челу Организационог одбора позоришног фестивала је Александар Миливојевић, члан Градског већа задужен за културу и инфомисање, права адреса да сазнамо шта је оно што ће обележити овогодишњи фестивал. Као и скоро четврт века уназад, на фестивалу ће се представити и Позориште Тимочке Крајине које носи име прослављеног глумца.

Ове године на самом отварању фестивала биће премијерно изведена представа "Скупљачи перја" у режији Дарка Штетина и извођењу зајечарског позоришта и свакако ће ова представа бити једно од обележја овогодишњег фестивала.

"Фестивал ће трајати једанаест дана, што је најдуже досад, а представиће нам се позоришта из Зајечара, Београда, Краљева, Шапца, Крагујевца, Вировитице и Бањалуке. Трудили смо се да Фестивал добије место које заслужује на културној сцени Србије и да буде препознат као један од најбољих. Председник жирија ове године биће глумац Тихомир Арсић, а поред Зорановог брка за глумца вечери, гласовима посебног жирија биће додељена и награда за визуелни идентитет Крстомир Миловановић. И ове године биће проглашен лауреат Дана Зорана Радмиловића, глумац који буде одиграо најбоље остварење на даскама које живот значе, коме ће припасти Награда Зоран Радмиловић за најбоље глумачко остварење и бронзана статуета са ликом Зорана Радмиловића" – објашњава Миливојевић.

Да ли Град Зајечар фестивал препознаје као један од својих могућих брендова?

"Фестивал Дани Зорана Радмиловића већ је бренд. Траје скоро четврт века, тако да је сам фестивал један од неколико брендова по којима је Зајечар препознатљив како у Србији, тако и на еx-Yu просторима. Зајечар и Зајечарци знају да поштују своје брендове, што доказује и њихова традиција од 120 година Зајечарског пива, 50. по реду Гитаријада која нас очекује следеће године, до овогодишњих 24. Дана Зорана Радмиловића. Сами бројеви говоре за себе и ми смо веома поносни на њих" – каже Миливојевић.

Инфраструктурни и развојни пројекти обично имају предност када је у питању општинска или градска каса, а култура најчешће на жалост, није међу приоритетима. Да ли је то случај у Зајечару и колико и на који начин Град Зајечар помаже позориште, фестивал, али и све друге културне садржаје?

"За разлику од претходни година, од 2013. Град Зајечар улаже у одрживе пројекте када су у питању установе културе. Позориште Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић" добило је потпуно нову фасаду, решени су проблеми са противпожарном заштитом. Улажемо средства у нове представе, па у 2015. имамо три премијере – "Мали Принц", "Мокрањац – човек своје уметности" и сада "Скупљачи перја", а до краја године очекује нас још једна премијера".

Миливојевић је додао да је овогодишња Гитаријада оборила је све рекорде по броју посетилаца. На брду под Краљевицом свирали су "Ванг Гог", "Галија", "Гуано Ејпс", "Лаибах", Влатко Стефановски... Фелиx Ромулиана обара рекорде по броју страних туриста који су ове године посетили Царску палату. Центар за културу и туризам организовао је "Jamie Gastro Day" са Градом, а са Амбасадом Велике Британије "Food Talk - Food is Great".

"Следеће године очекује нас прослава 150 година матичне библиотеке Светозар Марковић. Историјски архив, Народни музеј, Позориште, библиотека, Установа Гитаријада и Центар за културу и туризам установе су које се истичу својим радом и креатори су културне сцене Зајечара, али и чувари традиције нашег краја" – прича Миливојевић, који је у Градском већу задужен за културу и информисање.

Евидентно је да резултати постоје, али увек може боље и више. Стога нас је занимало какви су планови за убудуће кад је реч о позоришту, фестивалу и културном животу у Зајечару?

"Једна од најважнијих ствари коју смо покренули и која нас очекује следеће године је израда Стратегије развоја културе Града Зајечара. Тиме ћемо заокружити све оно што смо досад урадили и имати јасну визију како да наставимо да радимо у будућности. Лично сам иницирао више састанака на ову тему и постоји сагласност да нам је Стратегија неопходна. То је велики посао и важно је да имамо подршку свих директора установа културе у граду Тимоку. Израдом и усвајањем Стратегије створићемо основне предуслове за боље креирање буџета свих установа како би могли да чувамо све оне вредности које су нам предате у наслеђе и истовремено да ми будућим генерацијама оставимо стварне вредности културног живота Зајечара" – објашњава саговорник "Данаса".

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.