Вести

САША МИРКОВИЋ: Зајечарци брижно чувају успомену на Зорана Радмиловића

САША МИРКОВИЋ: Зајечарци брижно чувају успомену на Зорана Радмиловића

Поводом почетка 24. Фестивала "Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару, председник зајечарског парламента Саша Мирковић истакао је значај ове културне манифестације за Зајечар, али и регион:

Довољно је рећи Зоран Радмиловић, глумац. Непоновљив, јединствен, мађионичар сцене. У позоришту, на телевизији, у филму. Говорио је да је мање-више све у животу комично и треба да буде комично, да све „има једну дивну непрекидиву комичну нит која се кроз све наше поступке провлачи, свакодневно, кроз цео наш живот“.

Колико је фасцинантан био сценски, филмски и телевизијски живот Зорана Радмиловића показује и чињеница да и данашње генерације, рођене кад се његов животни век завршио, расту уз Радована ИИИ, Ибија, Билија Питона. Човек чије се реплике и данас, тридесет година након његове смрти, понављају.

Зајечарци имају привилегију да могу да кажу да је он њихов суграђанин, Зајечарац. Зоран Радмиловић, великан српског глумишта, вечно је уткан у историју Зајечара и срца његових суграђана. Зорану у част, Зајечар и његови грађани подигли су споменик, улица у којој је живео носи његово име, Позориште Тимочке Крајине, као и сам фестивал. Брижно чувамо успомену на великог глумца. И радићемо то и убудуће.

Позориште је вековима један од темеља културе. Не само у Србији већ и широм света. Још од античког периода до данас, позориште је било и остало стуб развоја друштва у најширем смислу те речи. Многи видови културног стваралаштва рађали су се и гасили, али позориште је опстало. И Зајечарци већ деценијама пажљиво негују традицију позоришта.

Успомена на Радмиловића живи и кроз позоришни фестивал који се одвија у позоришту са његовим именом. Дани Зорана Радмиловића једна су од позоришних смотри у земљи која најдуже траје. Док су се други фестивали рађали па нестајали, Дани су опстајали, упркос свему. И постали једна од најважнијих културних манифестација у овом делу наше земље, а позориште у Зајечару једно је од најбољих позоришта у Србији.

Реч је о позоришној смотри која траје већ четврт века и ми смо на ту чињеницу веома поносни. Позоришни радници су у више наврата истицали да је публика у Зајечару једна од најбољих у Србији. Зајечарци то знају и Зоранови дани си из године у годину све посећенији. И нису само зајечарски, веч глумаца и позоришне публике читаве Србије, чак и региона.

То би требало да буде разлог више да и у колачу финансирања, овом позоришном фестивалу који је поодавно изашао из оквира Града Зајечара, припадне већи комад, јер то и заслужује. Министарство културе је за фестивал дало свега 500.000 динара, које још увек није уплатило и поново имамо ситуацију као летос са Гитаријадом. Надам се да ће неко у министарству коначно схватити значај и потребу да се на другачији начин распоређују средства нама који нисмо из Београда.

Иако је у кризним временима култура, а тиме и позориште, скрајнута са маргине, ми хоћемо да покажемо да је могуће и другачије. Зато је овогодишњи позоришни фестивал регионалног карактера и поред еминентних домаћих позоришних кућа на њему учествују позоришта из Хрватске и Републике Српске.

Верујемо да утицај уметности на публику остаје мистериозан и тај садржајан и јединствен сусрет позоришног дела са публиком који се дешава у одређеном тренутку и у одређеном простору чини позориште тако непредвидљивим и узбудљивим.

Стога, "show must go on". На сцени зајечарског позоришта наредних једанаест дана смењиваће се позоришне представе које је одабрао селектор фестивала Саша Латиновић, захваљујући чему ће, у правом смислу те речи, Зајечар бити културна престоница региона у време трајања Зоранових дана.

Саша Мирковић
Председник Скупштине града Зајечара

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.