Вести

Отворена 22. Међународна ликовна колонија

Отворена 22. Међународна ликовна колонија "Гамзиград 2015"

У Гамзиградској бањи, код Зајечара, отворена је 22. Међународна ликовна колонија "Гамзиград 2015", која је окупила ствараоце и акадамске сликаре из Србије и иностранства.

Оваква окупљања уметника добре су прилике да се сликари сретну са старим познаницима и упознају нове младе колеге.

"Град Зајечар заједно са установама културе слика један културни пејзаж нашег града. Користимо различите боје и технике, а у томе нам помажу уметници различитих сензибилитета и вокација. Имали смо манифестације као што су Гитаријада и фестивали изворног народног стваралаштва, Камп класичне музике, а сада отварамо и 22. Ликовну колонију. Верујем да ће лепота и богатство овог краја инспирисати ове сликаре да стварају дивна уметничка дела", рекла је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Организатори 22. Ликовне колоније су: Центар за културу и туризам ЦЕКИТ и Народни музеј из Зајечара, а покровитељ је Град Зајечар. Ова Међународна ликовна колонија трајаће до 30. августа.

"Припреме за ову Ликовну колонију трајале су неколико месеци и већина уметника је из наше земље, али и из суседних земаља. Имамо 10 сликара, једног књижевника и једног уметничког фотографа. У раду ових ликовних колонија до сада је учествовало више од стотину уметника, а Граду Зајечару је, у аманет, остављено више од 300 уметничких дела који красе зидове установа и предузећа у граду", каже Зоран Стаменковић, директор Установе Центар за културу и туризам Града Зајечара.

Међународна ликовна колонија „Гамзиград“ основана је 1994. године. Спада у културне манифестације од посебног значаја за Град Зајечар и одржава се сваке године крајем августа у Гамзиградској бањи, недалеко од касноантичког локалитета Феликс Ромулијана.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.